Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a semnalat probleme la Secţia de Terapie Intensivă COVID a Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde a constatat că uşile saloanelor sunt cu 10 centimetri mai înguste decât paturile în care se află pacienţii, potrivit informaţiilor făcute publice de prefectul Florin-Sergiu Dobrescu.

„În urma controalelor efectuate de ISU, s-a găsit această neregulă, uşa mai îngustă decât patul din salon. ISU a solicitat managementului Spitalului Judeţean rezolvarea acestei situaţii, găsirea unei soluţii de remediere. Spre surprinderea mea, ISU a primit un răspuns de la Spitalul Judeţean prin care i se spune că s-a remediat această problemă prin folosirea unei tărgi cu lăţimea de 60 de centimetri, pe care poate fi aşezat un bolnav, un tub de oxigen şi stativul. De asemenea, managementul Spitalului Judeţean a comunicat că sunt în curs de achiziţionare a încă două tărgi. Vă pot spune că ISU nu agreează această idee cu targa. Vineri am trimis din partea Instituţiei Prefectului o adresă către Spitalul Judeţean în care am solicitat să ne explice în detaliu care e procedura de evacuare a persoanelor din salon într-o situaţie neplăcută, cum consideră personalul medical că se poate face evacuarea, în ce ordine, astfel încât să vedem dacă soluţia agreată de managementul Spitalului Judeţean este una în conformitate cu prevederile legale”, a declarat, marţi, prefectul judeţului Brăila.

Florin-Sergiu Dobrescu a precizat că secţia de Terapie Intensivă a SJU Brăila are aviz de securitate la incendiu emis în februarie 2021.

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a declarat că s-a ajuns în această situaţie deoarece, din lipsă de spaţii adecvate, s-a decis ca secţia de Terapie Intensivă COVID adulţi să funcţioneze în secţia nou-înfiinţată de Terapie Intensivă pentru copii a spitalului județean, care era prevăzută cu uşi de acces cu 10 centimetri mai mici decât cele pentru adulţi.

„Tot planul acestei clădiri a fost făcut pentru secţie ATI copii. Diferenţa este de 10 centimetri faţă de uşile de acces în ATI adulţi. Acum sunt acolo paturi de ATI adulţi, care sunt puţin mai late decât paturile ATI de copii. Ele au intrat goale acolo, un pic înclinate, ca să încapă pe uşi. Dar secţia ATI COVID adulţi de aici a fost dată în folosinţă cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care abia acum a semnalat că ar fi o problemă cu uşile. Secţia a funcţionat până acum fără niciun fel de probleme în valul unu, valul doi, valul trei şi funcţionează şi acum, în valul patru. Acest spaţiu este dotat corespunzător cu prize de oxigen şi cu tot ce este necesar pentru terapie intensivă. În momentul în care au început controalele după tragedia de la Spitalul Constanţa şi s-a luat decizia ca ISU să facă controale să monitorizeze nivelul de oxigen din camerele respective, cei de la ISU au început să măsoare şi uşile şi au ajuns la concluzia că paturile sunt mai late decât uşile şi trebuie găsită o soluţie”, a declarat Chiriac.

Preşedintele CJ Brăila a precizat că le-a solicitat reprezentanţilor ISU să identifice, împreună cu conducerea spitalului şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică, o soluţie pentru remedierea acestei situaţii.

„Eu nu sunt specialist în secţii de ATI şi le-am transmis celor de la ISU să meargă împreună cu DSP şi conducerea spitalului să găsească alt spaţiu adecvat în clădirea spitalului, pentru a muta acolo secţia ATI COVID. Am primit din nou o hârtie prin care ISU, DSP şi conducerea spitalului au găsit o soluţie cu două tărgi mai înguste, astfel încât, dacă Doamne fereşte este un incendiu, pacienţii să poată fi scoşi mai repede cu acele tărgi”, a mai spus Chiriac.

Potrivit şeful ISU Brăila, colonelul Cristian Ion, soluţia privind evacuarea pacienţilor cu targa din secţia de Terapie Intensivă COVID a SJU Brăila „nu are eficienţă, la câte paturi sunt acolo”.

Francisk Chiriac a precizat că se ia în calcul ca variantă de lucru modificarea structurii uşilor, prin lărgirea lor în aşa fel să încapă paturile ATI pentru adulţi. Pentru efectuarea acestor lucrări pe bani publici este nevoie de un raport scris de la ISU care să justifice intervenţia, având în vedere că, după ce secţia nu va mai fi de ATI COVID adulţi, uşile trebuie aduse la dimensiunile din proiect, cele de ATI copii.

„Eu cred că o variantă ar fi, dacă secţia ATI se mai goleşte, şi vom avea unu-doi pacienţi, să modificăm structura uşilor, să se poată ieşi cu targa de adulţi. Acum e complicat să intrăm acolo, pentru că deranjăm pacienţii şi stăm cu inima cât un purice, Doamne fereşte să nu se întâmple nimic. După ce se termină cu COVID-ul, va trebui să facem uşile la fel, pentru că altfel nu semnează ISU recepţia lucrării, pentru că în proiect uşa este mică pentru ATI copii. Dar pentru toate aceste lucrări eu am nevoie de un raport scris de la ISU, prin care să îmi spună că trebuie modificate uşile la 1,10 metri, ca să încapă paturile de adulţi, pentru ca spitalul să poată face investiţia din bani publici. O altă variantă ar fi, dacă vor fi mai puţine cazuri, să pregătim în corpul C, în secţia de Boli Infecţioase, trei-patru posturi de ATI COVID, să facem aici o secţie ATI mai mică acolo şi să mutăm înapoi secţiile de Cardiologie şi Pediatrie, acolo unde le e locul. Vom analiza care este cea mai bună soluţie”, a declarat Chiriac.

Secţia de Terapie Intensivă COVID a SJU Brăila funcţionează în prezent la capacitate maximă, cu 12 pacienţi, dintre care patru sunt intubaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.