Un focar de pseudopestă aviară, o boală virală severă și fără tratament, a fost confirmat în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, considerat a doua deltă a Dunării. Descoperirea a fost făcută după ce rangerii ariei protejate au raportat un număr mare de porumbei sălbatici morți către inspectorii DSVSA Brăila, transmite Agerpres.

„Am constatat o mortalitate ridicată în rândul porumbeilor sălbatici din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Rangerii ne-au notificat că au observat numeroase cazuri de porumbei morți. Ne-am deplasat la fața locului pentru a recolta probe, iar analizele de laborator au confirmat prezența virusului Bolii de Newcastle, cunoscută și ca pseudopesta aviară.

Pentru păsările sălbatice nu putem lua măsuri specifice, dar existența focarului a fost notificată la nivel național. Boala nu are tratament, ci doar poate fi prevenită prin vaccinare. Este esențial ca populația să fie conștientă de importanța vaccinării păsărilor domestice, deoarece, dacă sunt vaccinate, acestea nu sunt în pericol. Până în prezent, doar la porumbeii sălbatici au fost înregistrate cazuri de mortalitate, iar rangerii monitorizează situația în continuare”, a declarat Costică Peltea, directorul DSVSA Brăila.

Conform Planului de Contingență al României pentru Boala de Newcastle, sursa principală de infecție o reprezintă păsările bolnave, care elimină virusul prin secreții și excreții, inclusiv prin ouă. Cele mai susceptibile specii sunt găinile și bibilicile, urmate de fazani, curci și păuni. Virusul poate fi purtat și diseminat de păsări sălbatice, câini, pisici, rozătoare și prădători precum vulpile și dihorii. Transmiterea se face prin contact direct sau indirect, inclusiv prin sol, apă și hrană contaminate. Perioada de incubație este de 4-6 zile.

Boala de Newcastle este una dintre cele mai grave afecțiuni aviare, provocând pierderi economice semnificative din cauza mortalității ridicate, scăderii productivității și a costurilor necesare pentru eradicare.

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, situat în sud-estul României, se întinde pe 62 km din cursul inferior al Dunării, între Podul Giurgeni-Vadu Oii și municipiul Brăila. Este o zonă umedă de importanță internațională, declarată Ramsar în 2001 și inclusă în rețeaua Natura 2000 în 2008.

Parcul include 7 ostroave mari, separate de 7 brațe ale Dunării, având 4.466 ha de habitate acvatice și 10.709 ha de habitate terestre. Aici trăiesc 206 specii de păsări, dintre care 98 acvatice și 108 terestre. Cele mai mari concentrații de păsări sunt observate în zonele Dobrele, Sbenghiosu, Lupoiu, Curcubeu, Gâsca, Jigara, Vulpașu, Cucova și insula Fundu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.