Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Ștefan-Laurențiu Prioteasa, fost șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila.
Prioteasa a fost prins după ce l-a anunţat pe administratorul unei firme despre controalele la două societăţi pe care le administra, dar şi despre o percheziţie la un punct de lucru. Procurorii anticorupţie l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Acesta a fost trimis în judecată, pentru comiterea infracțiunilor de:
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, în formă continuată (3 acte materiale)
- compromitere a intereselor justiției.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie–octombrie 2021, inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu, în calitatea menționată mai sus, profitând de faptul că avea cunoștință de zilele în care erau planificate activități de control ale poliției, ar fi oferit unei persoane informații nedestinate publicității referitoare la controalele ce vizau două dintre societățile comerciale administrate de persoana respectivă, precum și un punct de lucru al unei asociații.
Informațiile nedestinate publicității ar fi fost oferite la datele de 14 septembrie, 05 octombrie și 26 octombrie 2021, cu ocazia a trei întâlniri consecutive (care s-au desfășurat fie în apropierea unuia dintre spațiile comerciale deținute de persoana beneficiară a informațiilor, fie în interiorul autoturismului aparținând ofițerului de poliție în cauză). În toate cele trei situații, inculpatul ar fi avertizat persoana respectivă despre controale ale poliției planificate pentru ziua următoare.
La întâlnirea din data de 05 octombrie 2021, inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu i-ar fi adus la cunoștință persoanei interesate că în dimineața zilei următoare, urma să fi efectuată o percheziție la un punct de lucru al societății administrate de respectiva persoană, informație cu caracter confidențial pe care ofițerul de poliție o deținea în virtutea atribuțiilor lui de serviciu. Demersul polițistului ar fi îngreunat atât desfășurarea cercetărilor cât și completarea materialului probator într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de un avocat suspendat în cadrul Baroului Brăila pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.